Environnement

L'entorn de la rutaLa Ruta de l’Ermità transcorre generalment per el Parc Natural Cadí – Moixerò, un dels parcs naturals més grans de Catalunya i altres espais naturals protegits com les Fonts del Llobregat, la Serra del Catllaràs i Picancel entre molts d’altres.

Als 11 municipis pels que passa la Ruta, a més de les belleses naturals que dóna l’abrupta orografia, l’aigua i la vegetació, trobaràs un seguit d’espais d’indubtable interès i atractiu des del punt de vista històric. Destaquen els nuclis medievals de Bagà, que fou capital de la baronia de Pinós i poblacions com Castellar de n’Hug, La Pobla de Lillet i Sant Jaume de Frontanyà que mantenen la seva arquitectura rural tradicional i el seu tipisme.

Existeix documentació que fa referència a la història medieval de diverses d’aquestes contrades, inclosa la presència de càtars. També hi ha deixat empremta els contrabandistes i maquis.

L’arquitectura religiosa romànica va deixar bones mostres en aquest sector com Sant Llorenç prop Bagà ( monestir benedictí), Sant Vicenç de Rus, Santa Maria de Lillet…i tot un seguit de monuments ( fins a uns 20) que la Ruta enllaça.